Khasiat Budu  

Posted by Insan yang kerdil in


Tengah belek2 dan selongkar beberapa laman kat i-tenet ni aku terjumpa plak cerita pasal makanan kesukaan ore pantai timur terutamanya ore klate(termasuk aku le) iaitu budu. Tak ku sangka plak sebenarnya budu ni tersimpan pelbagai khasiatnya yang tersendiri. Mulanya aku ingat artikel tersebut hanya direka2 ke. Rupanya ia telah terbukti melaui kajian saintific. Dikatakan bahawa budu adalah baik untuk tujuan kecantikan. Sehinggakan ada yang memasukkan kandungan budu kedalam produk kosmetik. Antara khasiat budu ni ia berkesan sebagai agen mencerahkan kulit dan antipenuaan. Melalui artikel itu juga mengatakan bahawa budu mampu membuatkan seseorang lebih pintar kerana ia merangsang sel otak. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan. Sebagai pemakan budu tegar, rasa bangga jugak la aku bahawa makan yang selama ni di perlekehkan oleh banyak pihak rupanya tersimpan penawar kesihatan yang banyak padanya.

Jadi, sesiapa yang sebelum ini belum pernah merasa kelazatan budu boleh la cuba berjinak untuk makan makanan istimewa orang pantai timur.

nak tahu lebih lanjut tentang budu.
baca disini : kosmo - wikipedia - facebook.

This entry was posted on Saturday, March 19, 2011 at 8:02 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comments

Post a Comment